Qahva hafaqonni ko’pytiradi va yurakka zarari bor Qon bosimi baland
bo’lgan odamlar qahva ichishdan ehtiyot bo’lishlari kerak; qon bosimini
ko’tarib yuboradi. Bundan tashqari, italyan tadqiqotchilari bu ichimlik
xafaqoni bor odamlarni gipoteroniya kasaliga mubtalo qilishini isbot
qildilar. Ehtimol, bir-ikki payola unchalik zarar qilmas, ammo unga ruju
qo’yish xalokatli ekan. Qahva – uyquni qochirish omili Qahva
asabiyatga ta’sir etuvchi ichimlik. Shuning uchun ham ehtiyot bo’lish
kerak bu ichimlikda kofeinning ko’p bo’lishi tufayli asab kasalliklari
kelib chiqadi va odam uyqusizlik dardiga uchraydi. Ayniqsa, kechki
ovqatdan keyin qahva ichish konmi zarar garchi qahva uyqu doridek ta’sir
qiladigan odamlar mavjud bo’lsa ham, baribir, uning zarari keyin
bilinadi Qahva tishlarni qoraytiradi Agar sezgan bo’lsangiz,
qahva ichishga ishqiboz odamlarning tishlari marvariddek oppoq emas.
Qahva tarkibidagi yog’li kaka ova og’ir uglevodlar, shuningdek shaker
tishlarda sarg’ishlik paydo qiladi. Qahvadan paydo bo’ladigan
sarg’ishlik inson tishlarini hunuk ko’rsatadi. Lekin karies va milk
kasalligiga aloqasi yo’q Qahva xalestirin darajasini oshiradi
Qahva tarkibidagi kafestol (cafestol) qonda xolestirinnni ko’patiradi.
Ayniqsa, bu kofestol "French press” idishida qaynatiladigan
"skandinavcha qahva” da ko’proq. Xolland olimlarining takidlashicha, bir
kunda fransuzcha qahvadan kuniga besh piyoladan ichgan odamning qonida
xolestirin qo’rt hafta ichida 6-8-% ga oshadi. Qahva giyohvandlikka chorlaydi
Kofein, bu – giyoh. U miyaga ta’sir qilib, lazzat bag’ishlaydi.
Qahvaho’rning vegeto tomirlar tarkibi o’tkir hidli ichimlikka o’rganib
qoladi, shuning uchun kerakli miqdordagi ichimlikni qabul qilmaguncha
kuch bilan ishlamaydi. Qahvaga o’rganib qolgan kishi ertalab sevimli
ichimligini ichmasa o’zini tobi qochgan his qiladi, mudroq tutadi, qon
bosimi oshadi, bosh og’rig’I kasaliga mubtalo bo’ladi.